Blog

Het succesverhaal van Buurttender in Bovenveen

Een succesvolle Buurttender is er één die is afgemaakt. Ja, zo simpel is het. Maar een heel succesvolle is er één waar nog veel meer gebeurt dan het doorlopen van de stappen. Waar steeds meer mensen erbij komen, actief worden, elkaar leren kennen. En waaruit nieuwe initiatieven ontstaan, mensen nieuwe invulling aan hun leven geven en kleine lokale ondernemers kunnen groeien.

Dat noemen we ‘de fantastische bijzaken’.

In de wijk Bovenveen wilde mevrouw Van Kesteren graag verschillende bewonersinitiatieven samenbrengen. Met als doel: meer zelfsturing en ‘samenredzaamheid’ in de buurt. Ze had ambitieuze ideeën maar nog geen begin.

Wie is er begonnen?

Ik ontmoette haar toen zij op zoek was naar manieren om zeggenschap in haar buurt te vergroten. Ze deed mee aan een workshop over Buurttender en was er meteen van overtuigd dat dát was wat ze nodig hadden in Bovenveen.

Op datzelfde moment was de gemeente Leidschendam-Voorburg, waar Bovenveen onderdeel van is, ook op zoek naar nieuwe werkvormen om juist overheidsparticipatie vorm te geven.

Na een gesprek met de gemeente, mevrouw Van Kesteren en een aantal van haar buurtgenoten, werd Buurttender gestart (en ik kreeg meteen een enthousiaste buurtrondleiding van Van Kesteren).

Eerste stap en dan verder

Buurttender volgt vijf stappen, die zijn uitgedacht en uitgeprobeerd. Alleen de eerste stap heeft een keuze: beginnen we met een specifiek thema of vraag? Of beginnen we het ophalen van ideeën in de buurt?

In Bovenveen begonnen we met breed ophalen van wensen, ideeën en zorgen. Er kwam van alles uit: van Engelse les tot het verleggen van tramroutes, van huiswerkbegeleiding tot een volière, van sport tot natuuronderwijs. Het één was ambitieus en duidelijk in het algemeen belang, het ander was klein en soms wat eenzijdig.

Na het ordenen van de ideeën volgde de peiling in de wijk: welk van de wensen vindt u het belangrijkst voor de wijk? Aan welk idee moet het geld worden besteed?

De Focusgroep (een gemengde, toegewijde club bewoners aangevuld met experts wanneer nodig) kon aan de slag met twee prioriteiten: gratis sportactiviteiten en intensiever sociaal gebruik van het park.  Aan deze groep de taak om er, met onze begeleiding en feedback vanuit de buurt, een “buurtopdracht” van te maken die als een aanbesteding kon worden uitgeschreven. En die opdracht was: organiseer gratis sport- en speldagen in het park voor alle doelgroepen in Bovenveen.

Wat maakte het zo bijzonder?

  •  Eén van de redenen waardoor deze Buurttender extra succesvol werd, is dat de bewoners erop stonden dat zij mee mochten doen met het organiseren van de sport- en speldagen. En niet alleen meedoen: ze wilden ervan leren zodat ze het daarna zelf konden.
  • Na de eerste sportdag kwam er, in samenwerking met de organisator (de tenderwinnaar), ook een openbare fitplek in het park. Dit werd aangegrepen om een programma op te zetten waarin buurtgenoten sportcoach voor elkaar konden worden.
  • De bewoners die hebben bijgedragen aan de organisatie van de sportdagen hebben er veel van geleerd. Ze zijn inmiddels een vaste waarde in de wijk. En ook nog eens goed georganiseerd: vorige maand hebben zij een stichting opgericht!
  • De gemeente leverde expertise waar nodig. En nadat Buurttender klaar was en de opdracht moest worden uitgevoerd, heeft ze extra geholpen de betrokkenheid van bewoners te garanderen.
  • Een van de bewoners kwam erachter dat actief burgerschap, participatie en samenwerking met de gemeente haar zo veel positieve energie gaf, dat zij nu naar mogelijkheden kijkt om zich daar professioneel verder in te ontwikkelen.

 Geld en invloed

De bewoners waren blij om zeggenschap te krijgen over de besteding van publiek geld. Maar meedoen en inhoudelijk sturing geven aan de ontwikkelingen in de wijk, vonden ze nog belangrijker.

Buurttender organiseert beiden. Het verloopt in vijf stappen, die staan vast. Maar de energie in een buurt kan zorgen voor verrassende fantastische bijzaken.

Jouw Buurttender

Wat kan Buurttender betekenen voor jouw buurt? Maak nu gebruik van ons tijdelijke aanbod voor een gratis workshop. Ga naar buurttender.nl/workshop voor de praktische informatie. Of neem direct contact op met Fenneke@urbanvillagers.org / tel: 06-26 50 64 26.

Fijne dag! Fenneke

_MG_3228

Fenneke van der Deijl, Bedenker en Projectleider van Buurttender

 Wat anderen zeggen over Buurttender:

“Met een Buurttender bepalen bewoners zelf wat er in hun wijk gebeurt. Dat vergt inzet, maar is het waard.” – Kelli v.d. Waals in Vrij Nederland

 “Waardevol is vooral dat het een haalbaar én vernieuwend concept is waardoor denk- en doekracht van inwoners en gemeente elkaar versterken” – Mikis de Winter, BZK.

 “Buurttender past goed bij een terugtrekkende overheid. Buurttender is een serieuze optie om ervoor te zorgen dat overheid niet meer gaat bepalen wat er moet gebeuren in de wijk maar dat bewoners daar zelf over gaan” – wethouder Stemerdink, Leidschendam-Voorburg

 “Buurttender helpt bewoners aan zeggenschap en laat de gemeente zien wat er speelt en wat prioriteit heeft” – Nicolette Ligtermoet, bewoner Bovenveen.

 Leer Buurttender kennen en maak nu gebruik van ons tijdelijke aanbod voor een gratis workshop.

Kijk op buurttender.nl/workshop of mail direct naar Fenneke@urbanvillagers.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *